İmplant Sonrası Yemek Önerileri
İmplant ameliyatından sonra, çok fazla çiğneme gerektirmeyen her türlü yumuşak yiyeceğe bağlı kalın. Tedavinizden sonraki ilk gün sadece çok yumuşak veya sıvı gıdalar yemelisiniz. Bu, ameliyatınız sırasında kullanılan uyuşturucu maddeler nedeniyle ağzınızda çiğneme yapmanızı veya dilinizi ısırmanızı önlemeye yardımcı olur.
Ameliyattan hemen sonra smoothie, yoğurt, dondurma, puding, elma püresi, patates püresi, kremalı çorbalar ve et suyu ve benzeri yumuşak/sıvı gıdaların tüketilmesini öneriyoruz.
Daha sonra, yaklaşık bir hafta boyunca, makarna ve peynir, krep, pirinç, yumuşak ekmek, pişmiş sebzeler, yumurta ve makarna gibi biraz daha fazla çiğneme gerektirebilecek yiyeceklere geçebilirsiniz.
1-2 hafta sonra, et ve lifli, çiğ sebzeler gibi sert ve çiğnenebilir yiyecekleri diyetinize geri eklemeye başlayabilirsiniz. Ancak bu, ne kadar hızlı iyileştiğinize bağlıdır. Ayrıca en az 2 hafta boyunca ağzınızın implantın bulunduğu tarafını çiğnemekten kaçınmalısınız.
Dental implant ameliyatı oldukça büyük bir cerrahi prosedürdür, bu nedenle iyi bir iyileşme sağlamak için ameliyat sonrası uygun önlemleri almak önemlidir. Büyük olasılıkla, ameliyattan sonra hissedeceğiniz ilk şeylerden biri açlık olacaktır çünkü işlemden önce yaklaşık altı saat boyunca yemekten kaçınmanız gerekecektir.
Açıkçası, çiğneme yeteneğiniz geçici olarak etkilenecektir, bu nedenle ameliyat tamamlandıktan sonra en az 10 ila 14 gün boyunca veya ağzınız artık hassas olmayana kadar yumuşak yiyeceklerden oluşan bir diyete bağlı kalmanız şiddetle tavsiye edilir. Peki hangi yiyecekleri yiyebilirsiniz ve hangileri yasak? Aşağıda, iyileşme döneminizi başarıyla atlatmanıza yardımcı olacak altı ameliyat sonrası yemek fikri yer almaktadır.
1. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün, mümkünse tamamen sıvı öğünlere bağlı kalmak isteyeceksiniz. Bu, pürüzsüz çorbalar (çok tıknaz olmayan), evde pişirilmiş et suyu ve bulyon, öğün yerine geçen içecekler, protein içecekleri, meyve smoothie'leri ve çeşitli meyve sularını içerir. Daha sağlıklı dişler için kalsiyum içeriği yüksek olan besleyici içecekleri tercih edin. Ayrıca meyveli smoothie'leri seçerken turunçgilleri (örn. portakal, greyfurt vb.) ölçülü miktarlarda tüketmeye çalışın. Mükemmel C vitamini kaynakları (diş eti sağlığı için önemli bir besin) olmalarına rağmen, turunçgiller yüksek oranda asidiktir ve bu da diş minesine zarar verebilir.
2. Pişmiş tahıllar besleyici, çiğnenmesi kolay gıdalar için mükemmel bir seçimdir. Üzerine ince ezilmiş yaban mersini eklenmiş yulaf ezmesi, eritilmiş yumuşak peynirli irmik veya üzerine bir parça tereyağı ve tarçın eklenmiş buğday kreması düşünün.
3. Daha tuzlu bir kahvaltı yapmak isterseniz, yumuşak peynirli çırpılmış yumurtayı tercih edin. Bu sadece lezzetli ve çiğnenmesi kolay olmakla kalmaz, aynı zamanda ağız sağlığı için de güçlü besinsel faydalara sahiptir. Yumurtanın, sağlıklı dişlerin korunmasında hayati bir rol oynayan bir mineral olan mükemmel bir fosfor kaynağı olduğunu unutmayın. Ayrıca yumurta sarısı, dişlerinizi sağlıklı ve güçlü tutmak için kalsiyum emilimini kolaylaştıran D Vitamini açısından da zengindir.
4. Tatlı patatesler, yalnızca optimum "çiğnenebilirlik" için kolayca haşlanıp püre haline getirilebildikleri için değil, aynı zamanda daha önce de belirtildiği gibi diş eti sağlığı için gerekli olan C vitamini açısından da zengin oldukları için mükemmel bir iyileşme gıdasıdır.
5. Lahana ve ıspanak gibi yapraklı yeşillikler ağız sağlığı için bire iki yumruktur: Yumuşak bir dokuda pişirildiklerinde çiğnenmeleri kolaydır ve sağlıklı dişler için birincil besinlerden biri olan bol miktarda kalsiyum içerirler. Lezzetli ve besleyici bir toparlanma gıdası için lahana veya ıspanağı (veya her ikisini bir arada) zeytinyağı veya sadeyağda sotelemeyi deneyin.
6. Eğer bir et aşığıysanız, kendinizi terk edilmiş hissetmenize gerek yok. Mutfak robotunda patates veya sebzelerle karıştırabileceğiniz yumuşak, nemli et (örneğin tavuk, hindi veya sığır eti) seçtiğiniz sürece, hassas diş etlerinizin ve dişlerinizin takdir edeceği lezzetli bir yemek yaratabilirsiniz. Ayrıca somon, morina veya pisi balığı gibi yumuşak pişirilmiş balıkları da tercih edebilirsiniz; bu balıklar çiğnenmesi kolay olmalarının yanı sıra, diş etlerinin şişmesine neden olan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek besin açısından zengin Omega-3 yağ asitleri içerirler.