Çikolatanın Faydaları ve Diş Sağlığına Etkileri
Tatlılar ve dişleriniz söz konusu olduğunda, zaman çok önemlidir. Çiğnenebilir ikramlar ve sert şekerler ağızda çoğu gıdadan daha uzun süre kalarak çürüğe neden olan bakterilerin gelişmesine ve plak oluşturmasına olanak sağlar. Öte yandan çikolata kolayca çözülür, bu da şekerin dişlerinizle daha az temas ettiği anlamına gelir.
Bu nedenle Amerikan Diş Hekimleri Birliği'ne göre atıştırmak için şekerleme seçerken en iyi seçeneğiniz çikolatadır. Ankete katılan 250 diş hekiminin sadece %13'ü sert şeker ya da lolipop dağıttığını söylemiştir.
Bliniçli Şekilde Nasıl Çikolata Yenir?
Diğer şekerlemelere göre avantajlarına rağmen, çikolata hala şekerle doludur, bu nedenle dikkatli bir şekilde şımartıldığınızdan emin olun.
Canınız çikolata çekiyorsa, şeker oranı düşük bitter çikolatayı tercih edin. Sade süt veya su ile yıkayın ve yedikten sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın.
Nuga, karamel veya kurabiye parçaları içeren çikolatalardan uzak durun. Bunlar dişlerinize yapışarak çürüme riski oluşturabilir. Çikolata aromalı tahıl gevrekleri ve keklerden de kaçının - yüksek nişasta içerikleri çürüğe neden olan bakteriler için bir ziyafet anlamına gelir.
Gelecekte Diş Hekimi Onaylı Çikolatalar Sunulabilir
Araştırmacılar kakao çekirdeğinin sırlarını çözmeye çalışırken, bazı çalışmalarda çekirdekte bulunan iki doğal bileşik olan tanen ve flavanoidlerin çürük önleyici etkileri gözlemlendi. Elbette, çalışmalarda kullanılan kakao türevi içecekler markette bulabileceğiniz türden değil, ancak bu araştırma gelecekte diş hekimi onaylı çikolatalar için bir olasılık sunabilir.