Erken Diş Çürüğü Belirtileri ve Alıncacak Tedbirler
Diş çürüğü, dişleri kaplayan yapışkan diş plağının neden olduğu asit birikiminin bir sonucudur. Ayrıca, şeker ve nişasta içeriği yüksek yiyecek ve içecekler tükettiğinizde olduğu gibi, dişleriniz tekrar tekrar aside maruz kaldığında da meydana gelebilir. Bu durum diş minesini aşındırır, mineral kaybına neden olur ve zamanla dişlerinizin yüzeyine zarar verir. Diş çürüğü tedavi edilmediğinde, diş çekimi, diş eti hastalığı ve diş apsesi gibi diğer ağız sağlığı sorunlarına yol açar.
Erken diş çürüğü belirtilerini nasıl fark edeceğinizi ve daha kötüye gitmesini önlemek için ne gibi önlemler alabileceğinizi öğrenin.
Diş Çürüğü: Belirtileri
Dişinizin veya dişlerinizin mineral kaybına uğradığının bir göstergesi olan beyaz lekeler gibi erken diş çürümesi olabileceğine dair size fikir verecek birkaç işaret vardır. Diğer bazı işaretler şunlardır:
Diş hassasiyeti - bu genellikle diş mineniz aşındığında veya çürük, oyuk, çip veya çatlak nedeniyle diş sinirleri veya kökleri açığa çıktığında meydana gelir. Özellikle farklı sıcaklıklara maruz kaldığınızda ve sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekleri yerken veya içerken rahatsızlık hissedersiniz.
Renk değişikliği - diş çürüğü renk değişikliğine neden olur, çünkü diş minesini tahrip eden ve dişinizin dış yüzeyine göre doğal olarak daha koyu bir renk tonuna sahip olan dişin iç dentinini açığa çıkaran boşluklara neden olur. Plak oluştuğunda, o da diş minesini tahrip ederek dişin kahverengiye dönmesine neden olur.
Ağız kokusu - Çürük, diş minenizin ve dentininizin parçalanmasına neden olur, bu da kükürtlü veya kötü bir kokuya neden olur çünkü bakteri biriktikçe ağzınıza bir gaz salarak hoş olmayan bir koku yaratır.
Ağrı - Diş minenizin tahrip olması nedeniyle, diş sinirlerinizin veya köklerinizin açığa çıkmasına neden olur, bu da sürekli bir ağrıya veya ara sıra keskin şiddetli ağrıya neden olur.
Diş Çürümesini Önlemek için
Ağız ve diş sağlığınızı mümkün olan en iyi durumda tutmak için birkaç etkili adım atarsanız diş çürümesini önlemek zor değildir. Hastalık veya ilaçlar diş çürümesine katkıda bulunabilirken, her şeyi kontrol altında tutmak için benimseyebileceğiniz olumlu önlemler de vardır.
İyi bir ağız hijyeni uygulamak - Dişlerinizi günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamayı içeren günlük bir ağız hijyeni rutinine sahip olmalısınız. Düzenli olarak diş ipi kullanın ve tavsiye edilen bir ağız gargarası kullanın.
Ayrıca, ağzınızın nemli kalması ve kalan yiyecek parçacıklarının temizlenmesi için bol miktarda su içmeye özen gösterin. Eğer bölgenizde suya az miktarda florür ekleniyorsa, bu durumdan ek fayda sağlayabilirsiniz.
Diş randevularını kaçırmamak - Diş hijyenistini veya diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmek, diş çürümesinin erken belirtilerini tespit etmek ve dolgu ve gerekli düzeltici eylemler gibi önleyici tedbirleri almak için harika bir yoldur. Rahatsızlık hissettiğinizde veya erken diş çürümesi olabileceğinden şüphelendiğinizde derhal diş hekimini ziyaret edin çünkü erken harekete geçmek ağız sağlığınız için büyük fark yaratabilir. Düzenli diş hekimi ziyaretlerini yaşam tarzınızın bir parçası haline getirin.
Florürlü diş macunu - Dental florür, diş minenizi aside karşı daha dirençli hale getirmenin etkili bir yoludur ve böylece diş çürümesini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca erken diş çürümelerini tersine çevirmeye de yardımcı olabilir.
Beslenme düzeninde değişiklikler - Bu ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir çünkü tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin dişlerimiz üzerinde etkisi vardır. Şekerli içecekler ve şekerli yiyecekler diş minemiz için kötüdür ve yapışkanlık oluşumuna neden olur. Bunun yerine, dişlerinizin bakımına gerçekten yardımcı olan yiyecekler yemeye başlayın, örneğin:
Elma, havuç, kereviz gibi gevrek sebze ve meyveler Peynir ve süt ürünleri protein ve kalsiyum takviyesi sağlarken, peynir aynı zamanda diş sağlığı için önemli olan tükürüğü de teşvik eder. Çok tatlı bir şey yedikten sonra süt içmek plak birikimini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kuruyemişler, diş minesi için harika olan iyi bir protein, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. Ayrıca kuruyemişler gevrek olduğu için tükürük üretimini uyararak diş çürümesine neden olan ağız kuruluğunu önler.
Balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi deniz ürünleri iyi bir yağsız protein kaynağıdır ve okyanustaki doğal sodyum florür, çoğu deniz ürününün florür içerdiği anlamına gelir.