Sakız Çiğnemenin Diş Sağlığına Etkisi
Sakız çiğnemeye gelince, çiğnediğiniz sakızın türü fark yaratır. Şeker içeren sakız çiğnemek diş çürüğü geliştirme şansınızı artırabilirken, şekersiz sakız için bunun tam tersini gösteren klinik kanıtlar vardır. Ksilitol ile tatlandırılmış şekersiz sakız çiğnemeye gelince daha da iyi haberler var.
Şekersiz sakız dişlerin temizlenmesine yardımcı olur
Yemeklerden ve atıştırmalıklardan sonra şekersiz sakız çiğnemek, diş minesine zararlı olan plaktaki bakterilerin salgıladığı asitlerin durulanmasına ve nötralize edilmesine yardımcı olabilir. Hem çiğneme eylemi hem de sakızdaki yapay tatlandırıcıların tadı tükürük akışını uyarır. Artan tükürük akışı sadece ağzınızdaki asitleri nötralize etmekle kalmaz, aynı zamanda yiyecek parçacıklarını da temizleyerek dişlerinizi temiz tutmanıza yardımcı olur.
Ksilitol çürümeye neden olan bakterileri azaltır
Bazen "huş şekeri" olarak da adlandırılan, doğal olarak oluşan bir şeker alkolü olan ksilitol ile tatlandırılmış şekersiz sakız, çürüklere neden olan ağız bakterilerinden biri olan Streptococcus mutans'ın büyümesini engelleme avantajına da sahiptir. Ksilitol varlığında bakteriler dişe yapışma yeteneğini kaybeder ve çürüğe neden olan süreç sekteye uğrar. Zamanla ksilitol kullanımıyla ağızdaki bakteri türleri değişir ve diş yüzeylerinde daha az çürüğe neden olan bakteri hayatta kalır.
Çiğnemek ya da çiğnememek
Şekersiz sakız çiğnemek çoğu durumda faydalı olsa da sakız çiğnemenin tavsiye edilmediği bazı durumlar da vardır. Örneğin, herhangi bir çene ağrısı veya temporomandibular bozukluk belirtileri (TME) yaşıyorsanız, sakız çiğnemekten kaçınmalı ve hangi seçeneklerin mevcut olduğu konusunda diş hekiminizle konuşmalısınız.
Çoğu insan için şekersiz sakız çiğnemek (özellikle ksilitol ile tatlandırılmış sakız), diş fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın pratik olmadığı durumlarda iyi bir önleyici tedbir olabilir. Ancak şekersiz olsun ya da olmasın, sakız asla iyi diş hijyeni uygulamalarının yerini almamalıdır.