Dişleri Güçlendirmek için Ne Yemeliyiz?

Diş Sağlığının Korunmasında Beslenmenin ÖnemiÇocukluğumuzdan beri diş çürümesi hakkında hep bildiğimiz bir şey vardı. Şeker dişler için kötüdür. Peki ne kadar kötü? Dünya Sağlık Örgütü günlük kalori alımının sadece %10'unun şekerden oluşmasını önerirken, daha da düşük bir oran olan %5'i tavsiye etmektedir. Public Health Nutrition tarafından yayınlanan bir makale, şekerin günlük enerji alımımızın %3'ünden fazlasını oluşturmaması gerektiğini söylüyor.

Ancak biz burada şeker suçlusunun hikayesini yeniden anlatmak için bulunmuyoruz. Diş sağlığınız için iyi olan her şeyden bahsetmek istiyoruz.

Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak plak ve bakterileri uzak tutar, ancak ağız sağlığınızı sürdürmek için yeterli besin içeren dengeli bir diyete ihtiyacınız vardır.

Diyet ve Diş Sağlığı Arasındaki İlişki

Ağız sağlığı ve beslenme arasındaki ilişki kapsamlı araştırmalarla desteklenmektedir. Doğru beslenme olmadan diş çürükleri, periodontal hastalıklar, ağız mukozası hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskiniz vardır. Buna karşılık, bozulmuş ağız sağlığı gıda seçimlerini etkileyebilir ve gıda alımını olumsuz etkileyerek yetersiz beslenme durumuna yol açabilir, bu da genel sağlığınız için zararlı olabilir.

Sağlıklı bir ağız ve iyi işleyen dişler yaşamın her aşamasında çok önemlidir. Doğru nefes almak, konuşmak ve yemek yemek için hayati önem taşırlar. Sağlıklı bir ağızda dokular nemli, kokusuz ve ağrısızdır. Diş eti serttir, kırmızı veya şiş değildir ve fırçalandığında veya diş ipi kullanıldığında kanamaz. Dilin, yanakların veya diş etlerinin üzerinde veya altında herhangi bir yumru, ülser veya olağandışı renk belirtisi yoktur. Dişler sıkıca yerindedir ve çiğnerken veya fırçalarken acımaz. Sağlıklı bir ağızda, kötü nefes veya enfeksiyona neden olabilecek tedavi edilmemiş çürükler bulunmaz.

Temel besinler - Besin açısından zengin gıdalar sağlıklı dişler ve diş minesi için çok önemlidir. Kalsiyum ve fosfor diş minesinin oluşumunda ve mineralizasyonunda önemli bir rol oynayarak diş minesini güçlü ve çürümeye karşı dirençli hale getirir. Süt, peynir, diğer süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyum takviyeli tofu ve badem gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar diş minesinin korunmasına ve yeniden yapılandırılmasına yardımcı olabilir. Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fındık, baklagiller, sebzeler ve tahıllar gibi protein açısından zengin gıdalar iyi fosfor kaynaklarıdır.

Tükürük üretimi - Doğru beslenme, sağlıklı diş ve diş etlerinin korunması için gerekli olan tükürük üretimini etkiler. Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıklarının temizlenmesine, asitlerin nötralize edilmesine ve diş minesini koruyan ve onaran mineral ve enzimlerin sağlanmasına yardımcı olur. Besin açısından zengin çeşitli yiyecekler yemek tükürük akışını uyararak daha sağlıklı bir ağız ortamı sağlar.

Bağışıklık sistemi desteği - Doğru beslenme, ağız enfeksiyonlarıyla mücadelede ve ağız sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayan güçlü bir bağışıklık sistemini destekler. A vitamini, C vitamini, çinko ve omega-3 yağ asitleri gibi besinler bağışıklık fonksiyonunu destekleyerek diş eti hastalığı, diş çürümesi ve diğer ağız sağlığı sorunlarının önlenmesine ve kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Sağlıklı diş etleri - diş eti sağlığı çene kemiği, bağ dokuları ve ağızdaki bağlarla ilişkilidir. C vitamini, B12 Vitamini ve Omega-3 Yağ Asitleri içeren bir diyet diş eti sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bu temel besinlerdeki eksiklikler, diş eti kanaması ve daha yüksek periodontal hastalık riski dahil olmak üzere diş eti sorunlarına yol açabilir.

Sağlıklı Diş ve Diş Etleri Için Ne Yemelisiniz

Meyve ve sebzeler - Bunlar su ve lif bakımından zengindir ve dişlerin temizlenmesine ve tükürüğün uyarılmasına yardımcı olur. Tükürük salgısı, bakterileri ve yiyecek parçacıklarını dişlerden temizlemek için gereklidir. Asidi nötralize eder ve dişleri çürümeye karşı korur. Ayrıca diş etlerini ve diğer dokuları hücre hasarından ve bakteriyel enfeksiyondan korumaya yardımcı olan antioksidanlar içerirler,

Yapraklı yeşillikler daha sağlıklı bir ağız mikrobiyomunu destekler. Bunların içindeki prebiyotikler daha fazla nitrit azaltıcı sağlıklı bakteri üretir. Lahana, ıspanak, şalgam yeşillikleri, pazı ve roka gibi daha koyu yapraklı yeşillikler, diş yapısını güçlendirmek için remineralizasyon için gerekli mineraller bakımından yüksektir.

Çiğ elma, havuç ve kereviz yemek de dişlerdeki plağı temizleyecektir. Dokuları sağlıklı atıştırmalıklar için idealdir.

Vitaminler ve mineraller - İyi bir ağız sağlığı için gerekli olan, besin açısından zengin gıdalar temel vitamin ve mineralleri içerir. C Vitamini sağlıklı diş eti ve iyileşmesini destekler, A Vitamini diş minesinin yeniden inşasına yardımcı olur, K2 Vitamini güçlü dişler sağlar ve D Vitamini dişlere kalsiyum sağlamak için A ve K2 vitaminleri ile sinerjik olarak çalışır.

C Vitamini turunçgiller, biber, tatlı patates, brokoli, çilek ve lahanada bulunur. A Vitaminini havuç, tatlı patates ve dolmalık biber gibi turuncu renkli meyve ve sebzelerde, ayrıca balık ve yumurta sarısında bulabilirsiniz. Somon, uskumru ve ringa balığı gibi yağlı balıklardan D Vitamini alabilirsiniz. Süt ve kahvaltılık gevrekler gibi D Vitamini takviyeli gıdalar da iyi kaynaklardır.

Kalsiyum, güçlü kemiklerin ve dişlerin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olan en önemli minerallerden biridir. Süt ürünleri iyi bir kalsiyum kaynağıdır, ayrıca konserve somon ve sardalya, brokoli, karalahana, lahana, hardal yeşillikleri, şalgam yeşillikleri, Çin lahanası, badem, Brezilya fıstığı, ayçiçeği çekirdeği ve tahin de iyi miktarda kalsiyum sağlar.

Fosfor, diş minesini koruyarak ve yeniden inşa ederek dişleri güçlendirmek için vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Et, süt, tam tahıllar, balık, yumurta ve diğer protein açısından zengin gıdalar fosfor içerir.

Omega-3 yağ asitleri - bu besinler diş eti dokularındaki iltihaplanmayı düzenleyerek diş etlerinizi sağlıklı tutmada temel bir rol oynar. Bazı iyi omega-3 yağ asitleri kaynakları arasında somon, uskumru, sardalya, hamsi, keten tohumu, chia tohumu, ceviz ve soya fasulyesi bulunur.

Florürlü su - Ağzınızı temiz tutmaya ve ağız kuruluğuyla savaşmaya yardımcı olur. Florür, diş çürümelerini önlemek ve güçlü dişler oluşturmak için tanınan başlıca mineraldir. Florür içeren su içmek bu mineralden faydalanmanın en kolay yollarından biridir. Florür ayrıca demlenmiş siyah çay ve kahve, konserve kabuklu deniz ürünleri, yulaf ezmesi, kuru üzüm ve patates gibi çeşitli yiyecek ve içeceklerde de doğal olarak bulunur.

Kaçınılması Gereken Yiyecek ve Içecekler

Şeker ve nişasta dişlerimize en çok zarar veren gıdalardır. Şekerli ve nişastalı gıdaların az tüketilmesi sağlıklı dişlerin korunmasına yardımcı olur.

Cipsler - bu atıştırmalıklar nişasta ile doludur. Nişasta dişlerin üzerine ve aralarına yapışır ve şekere dönüşür. Şeker plak içindeki bakterileri besler. Plak bakterileri, diş minesine saldıran asit yapmak için şekeri kullanır. Bu asit salınımı yemekten sonra 20 dakikaya kadar sürebilir.

Gazlı içecekler - Gazlı veya gazsız içecekler, diyet içecekler bile diş erozyonuna neden olur. Birçok alkolsüz içecek pH skalasında 2 ile 3 arasında yer alır ve bu da oldukça asidiktir. Bazı diyet gazlı içecekler fosforik ve sitrik asit içerir. Bu seviyedeki asitlik çürümeye, diş eti iltihabına ve ağız mikrobiyomunun genel bir disbiyozuna katkıda bulunabilir. Daha koyu renkli gazlı içecekler de dişlerin lekelenmesine ve sararmasına yol açabilir. Şekerli meşrubatlar genellikle 10 çay kaşığı veya daha fazla şeker içerir, bu da yetişkinler için günlük maksimum şeker alım önerisinin üzerindedir!

Kurutulmuş meyve - bunlar su içermez ve düşük pH değerine sahiptir. Çiğnendiğinde, ağız mikrobiyomuna şeker besleyen ve çürüklere yol açan yapışkan karamele benzer bir kıvam oluştururlar.

Meyve suyu - meyve suyu konsantreleri, minenin demineralizasyonuna yol açan sitrik asit içerir. Meyve suyu yerine meyve yemek daha iyidir.

Alkol - aşırı alkol tüketimi ağız kuruluğuna yol açabilir, bu da diş çürüğü ve diş eti hastalığı riskini artırır. Ayrıca ağızdaki yumuşak dokuları da tahriş edebilir. Alkol alımınızı sınırlayın ve susuz kalmamak için bol su için.

Asitli Gıdalar - turşu, domates ve sirke bazlı soslar gibi gıdalar zamanla diş minesini aşındırabilir. Asitli yiyecekleri ölçülü tüketin ve sonrasında ağzınızı su ile çalkalayın.

Sonuç

Beslenme alışkanlıklarınız inci beyazlarınızı riske atabilir. Dişlerinizi ağız hijyeni ile koruyabilirken, vitamin ve minerallerle de korumayı güçlendirmelisiniz. Doğru beslenme, vücudunuzun iyi bir ağız sağlığı geliştirmek ve sürdürmek için gerekli besinleri almasını sağlar. Beslenmenizde omega-3 yağ asitleri, C vitamini, D vitamini, antioksidanlar, bitki nitratları ve lif oranını artırmak diş ve ağız sağlığınızı iyileştirecektir.

DİKKAT

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

415722