Peynir Diş Çürüklerini Önlüyor

Peynir Diş Çürüklerini ÖnlüyorHangi yiyeceklerin diş sağlığı için olumlu veya olumsuz etkileri olduğunu duymaktan çok, genellikle dişlere zarar verebilecek asitli veya yüksek şeker içeren gıdalar üzerinde odaklanıyoruz. Ancak, peynirin diş sağlığı için faydalı olduğu yeni bir keşif yapıldığını biliyor muydunuz? Eğer peynir favori atıştırmalıklarınızdan biriyse, diş çürümelerini önlemek için bu lezzeti daha fazla tüketmek isteyebilirsiniz!

Peynirin dişleri güçlendiren özel bir yeteneği, Genel Diş Hekimliği Akademisi tarafından yürütülen bir çalışmanın sonucudur. Bu çalışmada, süt, yoğurt ve peynir dahil olmak üzere çeşitli süt ürünleri incelenmiş ve her birinin ağızdaki pH seviyeleri üzerindeki etkileri ölçülmüştür. (pH ölçeği, bir maddenin asidik, alkalin veya baz olduğunu ölçen bir ölçü birimidir).

pH'ın buradaki rolü nedir? Asidik veya düşük pH'lı maddeler, diş minesinin sert dış tabakasını oluşturan en büyük düşmanlardır. Bu asitler, diş minesi tabakasını aşındırarak alttaki daha hassas tabakaları ortaya çıkarabilir ve ağız içinde bakterilerin gelişebileceği bir zemin oluşturabilir, bu da enfeksiyonlara ve diş eti hastalıklarına neden olabilir. Asitler genellikle narenciyelerde ve diyet içeceklerde bulunabilir ve bakterilerin şeker tüketiminin bir yan ürünüdür. Tükürük, bu tür gıdaları tükettikten sonra ağızdaki pH seviyesini dengelemek amacıyla üretilir.

Çalışma, katılımcıların ağızdaki pH seviyelerinin çedar peyniri tükettikten sonra 30 dakika boyunca yükseldiğini gösterdi. Bu sonuçlar diğer süt ürünlerini geride bıraktı: hem süt hem de yoğurt sadece 10 dakika boyunca ağızdaki pH seviyesini yükseltti. Bu etkinin nedeni, peynirin tükürük üretimini artırması ve ayrıca kalsiyum ve protein gibi diş sağlığı için önemli yapı taşlarını içermesidir.

Peynirin tam anlamıyla bir "diyet dostu" yiyecek olmadığının farkındayız, ancak AGD çalışması, diş çürümelerini önlemeye yardımcı olmak için sadece 1/3 ons (9 g) peynirin yeterli olduğunu gösterdi. Atıştırmalık rutininize biraz peynir eklemek, çürükleri önlemeye katkıda bulunabilir!

415722